The salt flats of Uyuni

München, Germany

First things first, ja vi vet ligger lite efter med rapporterandet och vi skall göra vårt bästa för att komma ikapp. Vi har faktiskt hunnit svischa förbi Chile och befinner oss i München för en enveckas paus innan nästa flyg avgår mot Jordaniens huvudstad Amman. Som tur är låter vi oss intre stressas av det och här kommer således de sista bilderna från Bolivia, Jonathan kommer inom kort återkomma med ett gäng färggranna bilder från vår nya kärlek Valparaíso och efter det är vi tillbaka i matchen igen.

Efter några veckors tid i Bolivia anlände vi som så många andra före oss till landets största attraktion nämligen Salar De Uyuni, saltöknen i höglandet söder om den lilla vindpinade staden Uyuni. Väl i det vildhundstäta samhället började letandet efter en vettig tour-operatör och det skulle visa sig svårare än väntat. Av de cirka 80 bolagen i staden erbjuder de allra flesta i stort sätt samma produkt, tre dagar i en antingen en Toyota Landcruiser eller en Nissan Patrol tillsammans med fyra eller fem andra som köpt samma tour som du. Rutten går via tågkyrkogården, saltöknen och vidare över det Bolivianska höglandet ned mot den chilenska gränsen. Chauffören agerar inte bara förare utan också spansktalande guide och kock  för hela gruppen. Vad vi letade efter var en bättre operatör än den stora massan av turbolag vilken skulle kunna erbjuda engelsktalande guide och vegansk mat istället för den kraftigt köttdominerade kost som är vanlig i Bolivia. Efter en eftermiddag av letade hittade vi slutligen Quechua Connection som visserligen kostade 50% mer än de andra bolagen men utan omsvep erbjöd det vi eftersökte. De kostade till och med på sig att låta en separat guide ta upp en plats i en av de två bilarna vilket var ovanligt generöst eftersom de på det sätter får en betalande kund mindre än de andra bolagen. Under de närmaste tre dagarna skulle Bolivia visa sig från sin allra bästa sida och bjuda på en fantastisk upplevelse som kommer följa med oss lång tid framöver. Spänn fast er för nu blir det många bilder på en gång!

DSC08165

DSC08207

DSC08168

DSC08166

DSC08141

DSC08140

DSC08131

DSC08197

DSC08230

DSC08253

DSC08237

DSC08267

DSC08293

Många turistattraktioner som vi besökt under resan har varit något av ett antiklimax, de är så mytomspunna och omskrivna att verkligheten omöjligen kan leva på till den bilden. Det blir inte bättre av att de 100 första bilderna man ser vid en enkel internetsökning ofta är tagna av professionella fotografer med väldigt dyra kameror och mängder av tid för efterarbete. Dessa bilder som inte sällan är tagna i perfekt grynings- eller skymningsljus då skuggorna är långa och färgerna fantastiska överträffar allt som ofta verkligheten, det vill säga så länge man inte prickar in lika perfekta förhållanden som fotografen hade men det är lättare sagt än gjort. Det största exemplet på detta är i mitt tycke Grand Canyon vilken är en av de mest kända platserna på hela den Nordamerikanska kontinenten men som när vi kom dit mitt på dagen i November inte stack ut nämnvärt från andra liknande områden vi tidigare sett i Utah. Kända platser som istället har överraskat positivt är Death Valley, Canyonlands, Machu Picchu och inte minst Salar De Uyuni. Vi spenderade totalt över fem timmar inne i saltöknen och normalt sett brukar man lätt tröttna efter någon timma eller två vid liknande platser men i Salar De Uyuni hängde hakan på vid gavel hela tiden. Känslan av att vara mitt inne i själva attraktionen som tack vare spegeleffekten syntes oändlig var något alldeles speciellt. Hatten av för Bolivia helt enkelt!

Jag passar på att avsluta med lite fler bilder från touren. Ha det så bra hörrni! // Fredrik

DSC08318

DSC08339

DSC08340

DSC08345

DSC08368

DSC08366

DSC08378

DSC08414

DSC08398

DSC08439

DSC08459

DSC08484

DSC08493

DSC08506

4 thoughts on “The salt flats of Uyuni

 • March 12, 2016 at 8:02 pm
  Permalink

  Jag hänger fortfarande med. Roligt att läsa! Önskar dock fler bilder på udda växter, plus ev frukter som ni stöter på som inte finns och få tag i hemma :-) Och sedan får ni inte glömma bort att besöka suckulenterna i nordvästra Sydafrika/södra Namibia och orkideerna på Nya Guinea 😉

  Reply
  • March 14, 2016 at 12:36 am
   Permalink

   Det tackar vi för! Ber om ursäkt för bristen på just frukter och växter, om sanningen skall fram så har vi väl inte sprungit på så mycket galna arter än. Möjligtvis att det var lite konstiga frukter i Costa Rica, men gud vet vad det var för något.. 😉 Tack för tipsen i alla fall, vi skall ge oss ut och leta! // Fredrik

   Reply
 • March 12, 2016 at 10:55 pm
  Permalink

  Mycket bra bilder.
  (Och text:))

  Reply
  • March 14, 2016 at 12:34 am
   Permalink

   Tack John, det värmer. Hälsa familjen! // Fredrik

   Reply

Leave a Reply