The air was soft, the stars so fine, the promise of every cobbled alley so great, that I thought I was in a dream.

Med fantastiska naturupplevelser och många fina minnen i bagaget lämnade vi Washington och Oregon för att resa vidare till San Francisco. Från gränsstaden Gold Beach i Oregon väntade en av road trippens längsta sträckor men vad gjorde det när vi äntligen skulle få chansen att köra på den klassiska och omhuldade Highway 1. En mytomspunnen väg som slingrar sig runt Kaliforniens kust och där sevärdheterna ligger som smatterband från Oregon i norr till Los Angeles i söder. Via Couchsurfing.com hade vi sedan tidigare kontaktat Marc som skulle vara snäll nog att erbjuda två sovplatser i sitt hem en liten bit utanför Frisco. På vägen ner till Marc stannade vi för att spana in the redwoods. En scenisk färd där Oregons maffiga granskogar sakta övergick i Redwood National Parks än mer pampiga natur i form av kolossala träd ensembler.

DSC04975

DSC05004

Efter 9 timmar i bil kom vi äntligen fram till Marcs bostadsområde och till skillnad från tidigare upplevelser via couchsurfing skulle detta hembesök bli något annorlunda. Marc bodde nämligen i ett gated community och när vi rullade fram till Marcs uppfart efter att ha passerat vakterna som styr över vilka som kommer in i området började vi misstänka att vår värd kanske var en förmögen herre. Tvära kast i couchsurfing universum om man ser tillbaka på våra tidigare upplevelser med nätter spenderade i trailers en bit utanför Rapid City för nästan tre månader sedan eller surfningen hos ett afro-amerikanskt gay par i Seattle.  Våra upplevelser visar alla på hur fantastisk couchsurfingrörelsen är. Den öppnar upp möjligheter för människor att mötas i en värld som domineras av att vi stänger våra dörrar istället för att öppna upp våra hem och då göra sig tillgänglig för världens alla människor.

Marcs hus var enormt och inredningen bestod bland annat av en Arnold Schwarzenegger docka i skala 1:1. I huset bodde också en australiensisk couchsurfare som bott hos Marc några dagar och som planerade att stanna en längre tid. Vi  drack lite drinkar tillsammans och pratade lite och det visade sig att Marc var säkerhetschef på Nvidia. På slutet av kvällen erbjöd Marc oss att dagen därpå använda hans hemmasnickrade guide för San Fran och som enligt honom skulle ta oss till San Francisco bästa sevärdheter. En rundtur runt stan som skulle krocka något med våra planer om att ta del av Jack Kerouacs och hippiesarnas San Fransisco. Marcs guidade tur var mer något som Herr Skalman i Bamse skulle kunna ta för ett dagsschema där varje minut och steg var förutbestämt. Vi tackade dock artigt för instruktionerna och imponerades av hans arbete med att skapa en möjlighet för besökare att på ett effektivt sätt omfamna San Fransisco.

DSC05124

DSC05128

DSC05135

Dagen efter väntade äntligen The Golden City och med vår nyfunna vän från Australien i baksätet begav vi oss av för att först och främst ta oss ut till Golden Gate Bridge. Ett något väntat första stopp men så måste det få vara ibland. Efter bron begav vi oss ut på jakt efter gratis parkering och efter lite letande och en spårvagnsresa senare befann vi oss nere vid hamnen och San Francisco hjärta. Vi vandrade runt nere i hamnen och spenderade flera timmar i de turistiga men underbara miljöerna som är Fisherman’s Wharf.

DSC05026

DSC05044

DSC05046

DSC05048

DSC05052

DSC05064

Efter tre timmar på Marcs utstuderade rutt genom staden tyckte vi att vi gjort tillräckligt på listan. I stället styrde vi skutan mot de olika kvarter och gator som vi senare skulle förälska oss i. Vi skar genom staden via det italienska distriktet och till slut hittade vi fram till City Lights Books, Vesuvio Cafe och Jack Kerouac Alley som alla är historiska platser i Beat Generation universum. Vi köpte lite böcker och steg sedan in på baren Vesuvio som på 50-talet och framåt varit stammisstället för bland annat Allen Ginsberg, Neal Cassady, Jack Kerouac, Bob Dylan och Francis Ford Coppola och vi förstod direkt varför denna kulturelit omfamnat Vesuvio med öppna armar. Vesuvio Cafe är den mest atmosfäriska och perfekta barmiljö som jag och min reskamrat antagligen någonsin fått äran att besöka. Ett tidsdokument utan dess like och ett ställe där kärleken och dekadensen sitter i väggarna. Vi avslutade dagen med att vandra igenom China Town för att tillsist slå oss ner på en indisk restaurang och därmed sy ihop den kulturella påsen som kanske är San Francisco storhet. Vi tog oss tillbaka till Marcs hus och efter en redogörelse över vad vi hade gjort under dagen kröp vi ihop i soffgruppen och drömde oss tillbaka till Vesuvio och med en övertygelse om att vi var tvungna att åka tillbaka morgonen därpå.

DSC05073

DSC05084

DSC05097

DSC05105

DSC05109

DSC05118

Dagen efter sa vi adjö till Marc och skjutsade sedan in australiern till centrum för att själva ta oss till Vesuvio för en tidig öl och ett besök på beat genration museet som låg alldeles i närheten. Vi köpte på oss lite poesi och böcker för att sedan bege oss till Haight-Ashbury ett område i staden som var födelseplatsen för Summer Of Love och ett område som kan ses som hippierörelsens vagga. San Fransisco har i det stora hela alltid varit en symbol  och ett mecka för motståndskulturer i USA och på 1950-/1960-talet slog sig många alternativa människor ner i Haight-Ashbury distriktet. Olika medier i USA skildrade det alternativa livet i området och resultatet  av det blev att unga människor från hela landet började röra sig mot San Francisco och Haight-Ashbury eller hashbury som det också har kallats. Det blev snabbt en plats för alternativa kulturer där musik, konst och droger kunde blomstra och där den psykedeliska rocken utvecklades och där de lokala förmågorna Grateful Dead och Jefferson Airplane senare blev världsartister. 1966 öppnade en butik där man kunde köpa både marijuana och LSD och detta gjorde att många människor kunde få tag på droger. Drogerna tog därför över och området gick ner sig men nuförtiden är området en hipp del av staden. Nattklubbar, skivbolag och restauranger slåss om lokalytorna. Trots det så finns det fortfarande en hel del hippies kvar som hänger på gatorna eller i de kringliggande parkerna och där kanske de sitter och drömmer om ett nytt Summer Of Love eller så är det så enkelt att de bara tar det lugnt och funderar över hur dem skall betala langaren för gårdagens tripp.

DSC05193

DSC05171

DSC05172

DSC05174

DSC05192

DSC05201

Vi avslutade vårt fantastiska besök i San Francisco med att äta burgare på ett lokalt hak och vi var nog där och då enade om att San Fransisco var och är en av resans absoluta höjdpunkter och att vi utan problem skulle kunna spendera 7 eller 10 dagar till i staden. Men Yosemite väntade och med väderleksrapporter som varnade för snö hade vi ingen tid att förlora.

Peace out!

//Jonathan

DSC05159

DSC05190

 

Leave a Reply