Goa och Kerala

Cairns, Australien

Det var skönt att vara i Indien under lågsäsong då man slipper alla tusentals turister. Vårt första stopp i Goa blev Vagator och där kryllade det dock av indiska medelklassfamiljer som var på semester. Stränderna fylldes upp till bredden på helgerna men på veckodagarna hade vi nästan stränderna för oss själva. Olikt Europa så badar indier med kläderna på och det är inte konstigt att som kille vandra ner till stranden i en skjorta och jeans för att sedan bada i dem samma. Kvinnorna badade i saris i alla möjliga färger och vi diggade det indiska badmodet. Nere på Vagator Beach slogs vi snabbt av lekfullheten hos människorna oavsett ålder. Tonåringar och unga vuxna lekte med varandra eller spelade cricket och gamla kärringar kunde sitta och bygga sandslott. Annars var en stor skillnaden om man jämför vardagslivet i Bombay med Goa, fenomenet selfies. Att med sin mobiltelefon ta kort på sig själv var  ungefär lika vanligt som kossorna på gatorna eller solens ner och uppgång. Indier fotar sig själva hela tiden och det poseras konstant av både ungdomsgäng och mormor och morfar.

DSC02060

DSC02063

DSC02073

DSC02077

DSC02082

DSC02090

DSC02092

DSC02111

Vi njöt av solen och stränderna i Vagator men efter en vecka kände vi för ett miljöombyte och vi begav oss därför ungefär två kilometer söderut till Anjuna. Anjuna var något större en Vagator men annars ganska lika. Under lågsäsong är Goa folktomt på turister så de obesökta restaurangerna och småaffärerna väntande dagarna i ända på ett fåtal kunder. En viss deppighet fanns därmed närvarande och det var en kontrast mot solen, havet och palmerna.

DSC02143

DSC02174

DSC02199

DSC02204

Efter Anjuna var det dags att ta oss till Södra Goa och vi bestämde oss för att vi behövde ta buss ner för att pröva på hur det var att åka med lokaltrafiken. Några dagar tidigare hade vi berövats vår tågresa från Goa till Kerala då det var fullbokat. För att ta oss ner till Palolem krävdes tre byten och fyra bussar vilket är talande för Indiens infrastruktur. Likt många andra utvecklingsländer vi besökt på den här resan finns det alltid någon som kör bussen och en eller flera andra som tar hand om resenärerna och håller koll på vilka som betalt sin resa och inte. Vi vet inte riktigt vad det är men både jag och Fredrik har under resans gång uppskattat att vara ute med buss och se och titta, speciellt resorna med lokaltrafiken och lokalbefolkningen. Vi trivdes väldigt bra i Palolem och det var nog vår gemensamma favorit i Goa. Likt våra andra stopp i regionen gjorde vi inte så mycket och dagarna såg oftast ganska lika ut med sol, bad, bokläsning, promenader, intag av den fantastiska indiska maten som vi älskar så mycket och en och annan Kingfisher.

DSC02241

DSC02297

DSC02308

DSC02324

Vi flög sedan vidare på resan och ner till Södra Indien. Verkala var annorlunda jämfört med Goa. Jag slogs direkt av grönskan och att människorna i Verkala kändes än mer öppna och varma jämfört med Goa. Strandpromenaden längs Verkala Beach var väldigt vacker. Det finns en stenväg som slingrar sig runt stranden med butiker, restauranger och barer över allt.

Kerala är en mycket vacker plats och de färgglada husen ligger om vart annat. Likt kvinnornas kläder finns hus i alla möjliga färger och kombinationer. Något som skiljer sig från tidigare besökta länder så som Jordanien, Peru och Bolivia där de färglösa husen gav en mer dystopisk känsla som jag ibland saknar. I de delar av Indien som jag fått möjlighet att besöka är husen rosa, blå, gröna, orange, gul, blåa och gärna i kombination med varandra. Det var inte lika varmt i Kerala jämfört med Goa när vi är där i slutet av Maj vilket också påverkade upplevelsen positivt då några dagar försvann i Goa på grund av att det helt enkelt var för varmt. Ungefär som en regnig söndag i Göteborg fast där solen och värmen gör att man knappt vill lämna hotellrummet.

DSC02352

DSC02347

DSC02358

DSC02360

DSC02369

DSC02402

DSC02423

DSC02429

Indien hade precis den värmen som jag hoppats på. Indien har maten, färgerna, folket, vädret. Ja allt man kan önska sig finns i Indien. Man känner sig välkommen och säker. Indien bjuder på leenden när du vandrar längs gatorna. Indien bjuder på färger i form av kläder, solnedgångar och currysåser. Trots fattigdom och problem så ler man och det finns en värme hos människorna som smittar av sig. Det var inte lika extremt och udda som jag kanske hade trott och lite hoppats på men det var en fin upplevelse.

Jag vill tillbaka till Indien och jag kommer behöva mer tid.

/Jonathan

Leave a Reply