Kingdom of Cambodia – Part two

“Alla vet vi ju att mycket, ja kanske det mesta, av det som nu sägs och skrivs om Kambodja är lögn och spekulation. Det var helt nödvändigt att evakuera Phnom Penh. Det var nödvändigt att snabbt få igång livsmedelsproduktionen och det skulle komma att kräva stora offer av befolkningen. Men det är ju inte det som nu är vårt problem. Problemet är att vi faktiskt inte har kunskaper, direkta vittnesbörd, för att kunna avvisa alla lögner som sprids av Kambodjas fiender.”

I Sydostasien mitt emellan populära klassiker som Thailand och Vietnam ligger det lilla fattiga Kambodja. Landet är mest känt för Angkor Vat och folkmordet som ägde rum under de Röda Khmerernas styre 1975-1979. Citatet som inleder denna text är hämtat från en debatt i Sveriges Radio 1976 och uttalades av Birgitta Dahl, sedermera mångårig talman i Sveriges riksdag. När man besöker något av landets alla museum och minnesplatser som avhandlar folkmordet framgår en viss smutskastning av Sverige, något som också är motiverat då svenska socialister och kommunister kraftigt bidrog till propagandakriget mot de som flytt till grannländer som Thailand och Vietnam och där valde att berätta för internationella medier om det hejdlösa dödande som pågick. Inte blev det bättre när en svensk delegation led av ingen mindre än Jan Myrdal tilläts resa runt relativt fritt i landet år 1978, något som vid den här tiden var helt unikt. De få utlänningar som över huvud taget fick inresetillstånd hölls under bevakning i huvudstaden Phnom Penh. Väl hemma i Sverige igen vittnade den svenska delegationen om att det minsann inte pågick något folkmord i Demokratiska Kampuchea som landet då hette och på så sätt bidrog man ytterligare till att kasta tvivel över rapporterna om vad som verkligen utspelande sig i Kambodja. I nutid när vi sitter med facit i hand vet vi att mellan 1,7 och 3,0 miljoner människor fick sätta livet till under de fyra år som de Röda Khmererna var vid makten, om vi antar att den högsta siffran är korrekt så skulle det ha rört som om så mycket som en tredjedel av landets totala befolkning. Detta gör det till det procentuellt sett värsta folkmordet på ett lands totala befolkning genom alla tider. Med bakgrund i landets mörka historia är det än mer imponerande att lokalbefolkningen i omröstning eller omröstning brukar nämnas som ett av världens vänligaste folk för turister att umgås med, allt som oftast högre upp på listorna än det betydligt mer omtalade Thailändska ditot.

dsc05292

dsc05090

dsc05063

dsc05100

dsc05053

dsc05084

dsc05058

dsc05031

dsc05015

Faktum är att trots allt negativt i backspegeln så är Kambodja på frammarsch, ekonomin växer så det knakar även om det är från väldigt låga nivåer jämfört med andra länder i regionen. När man reser runt i landet känns det som att det riktigt osar av framtidstro hos lokalbefolkningen och trots att majoriteten av de arbetsföra fortsatt är sysselsatta med jordbruk är andelen som arbetar med turism på stadig uppgång. På sikt har man ambitionen att på allvar ta upp kampen med Thailand och Vietnam gällande turismen i närområdet och flera stora etableringar är på gång längs landets kustremsa. För de lite mer medvetna resenärerna är detta inte något särskilt önskvärd utveckling eftersom de flesta som reser till Kambodja gör det för att slippa de turistgetton som framförallt är förknippande med Thailand. Risken är också att landet gör sig allt för beroende av de inkomsterna som turismen medför och om dessa sedan faller bort i händelse av internationella konflikter eller ekonomiska kriser riskerar ekonomin att kollapsa. Nu är det kanske så att en av Asiens absolut fattigaste länder inte har särskilt mycket att välja på och helt enkelt tar vad man får när det gäller möjligheter till ekonomisk tillväxt. Vill man stötta Kambodja på vägen ut ur fattigdom och elände tycker jag personligen att man skall välja att åka dit istället för Thailand nästa gång det skall åkas på solsemester. Har man inget emot en lite mer opolerad yta och äventyrliga bussresor så är de två länderna relativt jämförbara för en backpacker, till Kambodjas fördel skall också nämnas att det ofta är en del billigare än grannlandet.

Vi snurrar vidare i rapporteringen från Sydostasien och nästa gång är det tänkt att Jonathan skall göra comeback med en post från Vietnam.

Trevlig helg! // Fredrik

dsc05124

dsc05129

dsc05120

dsc05445

dsc05368

dsc05437

dsc04681

dsc05402

dsc05375

Return from the dead with Angkor Wat

Gothenburg, Sweden

Tro det eller ej men vi är tillbaka från det döda. I takt med att vår resa led mot sitt slut tröt också motivationen till att sitta inne en dag och redigera bilder och skriva bloggposter. Nu när vi har kommit hem till Göteborg igen och internet äntligen är vindsnabbt tänker vi trots allt dela med oss av lite bilder från de platser som ännu ej synts till på hemsidan. Vi tar vid där vi slutade helt enkelt och först ut är det som utan konkurrens är Kambodjas mest kända besöksmål beläget i utkanten av landets femte största stad Siem Reap. Vi talar naturligtvis om det världsberömda tempelkomplexet Angkor. Arkeologer tvistar något om när templen ursprungligen uppförts men vi kan anta att det rör sig om cirka 1000 år tillbaka i tiden och att det ursprungliga syftet med uppförandet var att Angkor skulle agera huvudstad och religiöst centrum i det relativt omfattande Khmerriket. Eftersom hela området är för stort för att ta sig runt till fots rekommenderas det att man antingen hyr en motorcykeltaxi eller en vanlig bil, av kostnadsskäl föredrog vi det förstnämnda. För helt klart överkomliga 16 dollar hade jag och Jonathan samt en okänd indisk herre från vårt vandrarhem hyrt en motorcykeltaxi med tillhörande chaufför i en halv dag. Vi anlände till det mest kända templet Angkor Vat lagom till soluppgången för att i lugn och ro sätta oss ned och spana in solens återkomst. Dessvärre och kanske inte helt oväntat delade vi denna idé med några tusen andra besökare och istället fick man armbåga sig fram bland horder av turister för att över huvud taget få fritt synfält mot templet över den så populära lilla sjön som är belägen framför huvudingången. När vi väl hade lyckats med detta visade det sig att det var alltför molnigt denna dag och den vackra soluppgången var milt sagt icke existerande. Istället för att stå kvar och vänta på något som ändå inte skulle infinna sig drog vi iväg och tog oss in i templet som de första femtio besökarna. Genom att omedelbart gå så långt bort som möjligt från ingången fick vi möjlighet att i någon kvart eller så vandra runt helt ostörda inne i det som kanske är Sydostasiens mest kända besöksmål. Ibland och då menar jag verkligen ibland kan det faktiskt löna sig att vara uppe innan tuppen.

Det kommer mera så stay tuned! // Fredrik

dsc04684

dsc04715

dsc04734

dsc04754

dsc04799

dsc04915

dsc04854

dsc04858

dsc04846

dsc04901

dsc04871

dsc04851

dsc04943

dsc04961

dsc04956

dsc04832