Buskens magi

Anjuna, Indien

Efter att ha bokat och betalat en mindre förmögenhet för en tredagars safari begav vi oss med flyg från Israel ner till Sydafrika. Vi sov en natt i Johannesburg för att sedan ta oss med buss till Timbavati och där fick vi valuta för varenda liten krona som vi betalat.

DSC00019

DSC01068

DSC01071

DSC01086

DSC01127

DSC01155

DSC01432

Den röda jorden och den varma solen omfamnade oss. Fåglarna och ekorrarna och den flygande “bananen” med sin gula näbb. Fåglarna som levde i symbios med flodhästarna och noshörningarna. De döda trädens grenar som skapade en dramatisk miljö i solnedgångarna. Storken som varje dag satt i samma träd och stirrade ut över området i väntan på matmöjligheter. Impalas som med sin rödbruna päls spred färg i området. Hyenorna som slaviskt följer efter lejonen och väntar på sin chans att sno åt sig en dödad vattenbuffel eller Kudo. Samma hyenor som aldrig dödar själva utan alltid förlitar sig på andras lycka för att själva finna mat. Små buskar, stora buskar, Amarula träd, fruktträd. Djurskelett som påminde om tidens gång. Vattenbufflar som nyfiket stirrade mot vår bil. Elefanter som smått aggressivt funderade på att storma vår bil i kvällsmörkret. Roobois teet på morgonen, Robois teet ute i busken. Busken med sina snåriga vägar, busken med stora asfalterade vägar. Vägar som slingrade sig i labyrinter runt vårt läger. Vägar som gick genom de uttorkade floderna. Vattenhålen med elefanter och vattenbufflar. Vattenhål med en ensam flodhäst som dagtid endast visar upp sina stora näsborrar. Leoparden som graciöst vandrade i skymning och som lika graciöst klättrade upp i ett träd för att spana efter nästa byte. Trädhuset som bjöd på möjligheten att sova under bar himmel. Ja det finns mycket att älska med den safariupplevelse som vi var med om.

DSC01147

DSC01149

DSC01153

DSC01177

DSC01192

DSC01304

DSC01315

DSC01335

DSC01193

DSC01379

DSC01396

DSC01449

Sydafrika hade något som vi tidigare inte upplevt på resan och det var ett lugn hos sydafrikanerna själva men också ett lugn som fanns ute i naturen. Lejonen som sover dagarna i enda, flodhästarna som smyger under vatten om dagarna för att på natten ge sig ut på jakt. Det går långsamt och stress verkar inte existera. Varken hos naturen, djuren eller i vår upplevelse. Amos och Andrew som var vår chaufför respektive spårare tog det lugnt och med tålamod fick vi se allt vi hade kunnat drömma om. Amos har bott hela sitta liv i området kring Timbavati och det märktes på hans stora kunskaper om området och det märktes att han älskade att vara ute i naturen. Vi tyckte inte mindre om honom när han efter middagen en av kvällarna medgav att han aldrig varit i Johannesburg och att han inte gillar städer utan att han trivs ute i naturen bland djuren.

DSC01393

DSC01121

DSC01320

DSC01357

DSC01368

DSC01416

DSC01429

DSC01440

DSC01455

Efter våra fantastiska dagar i busken och några dagar med lugn och ro på ett hostel i Johannesburg var det dags för oss att ta oss till Kapstaden. Vi tog taxi till tågstationen och hoppade på tåget och hittade snabbt till vår sovvagn. Det skulle visa sig att vi skulle få dela vagn med en trevlig man vid namn Jimmy från Nigeria som jobbar och lever sitt liv i Sydafrika och en skotsk kille som arbetar på Zanzibar men som nu skulle spendera några veckor i Sydafrika. Sittandes i restaurangvagnen med varsin öl i handen tittandes på en sol som sakta segnade ner på himlen inledde vi vår 26 timmars tågresa mot Kapstaden.

//Jonathan

Första mötet med Indien

Vagator, Goa

Indien har länge varit föremål för fascination från västvärlden, först var det kryddorna som lockade och på senare år har landet blivit känt som något av ett spirituellt mecka där man kan få sig en dos av allt som Thailand har att erbjuda fast i en annan form. Hit kommer till exempel folk som inte känner sig hemma i västerländsk religion utan istället vill utforska de mer mystiska och filosofiska religionerna i öst där det inte sällan läggs större fokus på personlig utveckling än på fasta rutiner som att be till ett högre väsen, något som alltså klickar väl med de yngre generationerna i västvärldens livsåskådning. Om man inte dragits hit av det andliga eller för att träna yoga så går det utmärkt att istället studera både stränder, gamla tempel och moderna nattklubbar, precis som i Thailand alltså. Den stora skillnaden mellan nyss nämnda svenskfavorit och Indien är kanske att paketeringen är lite annorlunda. I mitt tycke är folket lite vänligare i Indien, städerna luktar lite mer, maten är lite godare, festerna lite vildare, lokalbefolkningen lite mer konservativa och det allmänna kostnadsläget något lägre. Om man skall sammanfatta Indien med ett ord så skulle det vara “mer”, landet är precis som de populära länderna i Sydostasien fast lite mer av allting.

DSC01809

DSC01827

DSC01825

DSC01861

DSC01917

När man pratar med vänner och familj hemma i Sverige om Indien så är det många som drar upp fattigdomen och det där mytomspunna kaoset som de huvudsakliga anledningarna till att de inte lockas av det som inom ett decennium spås bli världens folkrikaste land. Nu har vi visserligen än så länge bara varit i Mumbai (Bombay) och Goa vilket gör att ingen av oss kan göra någon korrekt analys av landet som helhet men vi törs ändå fastslå att alla de dåliga sidor som målats upp av tidigare resenärer är klart överdrivna. Visst bor det väldigt många människor i Indien, många av dessa är fattiga och vill ha din uppmärksamhet men jag vågar ändå påstå att försäljare och tiggare i Vietnam och Thailand är betydligt mer aggressiva och påstridiga än dess motsvarigheter i Indien. Här räcker det nästan alltid med ett enkelt “nej tack” för att de med hjärtskärande besvikelse i blicken skall ge upp och återgå till sitt idoga väntande på potentiella kunder. Visst är det “mer” av allt men det är också lättare att hantera potentiellt jobbiga situationer här tack vare att kulturen är som den är i landet. Vårt råd blir därför att nästa gång ni planerar att åka till Thailand eller kringliggande länder, överväg istället att besöka Indien. Om ni gillar Sydostasien kommer ni inte bli besvikna med vad Indien har att erbjuda.

DSC01829

DSC01836

DSC01832

DSC01921

DSC01914

DSC01922

Som ni kanske har märkt så har Jonathan tillfälligt tagit semester från skrivandet och därför hoppade jag före lite i ordningen och skippade Sydafrika till fördel för Indien. Det kommer dock att komma två inlägg från Afrikas sydspets samt en återblick till USA. Jag vill återigen passa på att be om ursäkt för den usla uppdateringen men infrastruktur som elektricitet och internet har varit väldigt opålitlig sedan vi lämnade Bombay. Efter Indien väntar dock Malaysia och Australien och förhoppningsvis blir det lite enklare där.

Ta hand om er så länge! // Fredrik

DSC01876

DSC01926

DSC01941

DSC02010

DSC02036

DSC01993