Island – så varmt men ändå så kallt

Minneapolis, Minnesota 09:00

Väderleksrapporten från SMHI utlovade regn och stormvindar. När vi stormade ur planet på Keflavik flygplats möttes vi istället av blå himmel, strålande solsken och nästan ingen vind alls. Medvetna om att detta troligtvis var det enda vi skulle få av den varan bestämde vi oss för att suga musten ur det fina vädret och direkt kasta in väskorna i våningssängarna som vi blivit tilldelade i sovsalen som delades av totalt 16 personer och sedan ge sig ut för att utforska staden. Det dröjde kanske 20 minuter innan vi fick vända tillbaka till KEX Hostel eftersom solen hade börjat gå ned och vi smärtsamt tvingats erkänna för oss själva att det faktiskt  bara var 11 grader varmt och vinden var isande kall. Som tur var hade KEX en riktigt trevlig bar och restaurang in house vilken allt som oftast fick agera tillflyktsort under tiden i Reykjavik eftersom vädret inte inbjöd till några större barrundor på huvudgatan Laugavegur med mindre än att man blev genomvåt.

Del 1 Del 1 Del 1 Del 1 Del 1

Dag nummer två inleddes med en 30 minuters vandring genom Reykjavik med en kattunge som extra följeslagare. När regnet slutligen skrämt bort katten låg uthyrningsbaracken alldeles runt hörnet. Väl där utrustades vi med ett riktigt vrålåk i form av en ljusgrå  Suzuki Swift. Vi hade en lång lista på platser vi ville besöka och det fanns ingen tid att förlora, full fart mot Geysir. Dessvärre var vägarna som väntat något undermåliga och på grund av de stormvindar som piskade landskapet kunde vi knappt köra fortare än 70 km/h eftersom bilen annars riskerade att blåsa i diket.  När vi åtta timmar senare hade lämnat tillbaka bilen och återvänt till KEX hade vi avverkat tre av de åtta platser som vi hade förhoppningar om att hinna med. Men detta var inget vi tänkte låta oss nedslås av, resten av vistelsen i Reykjavik var trevlig värre. Att driva runt nere i hamnkvarteren och dricka maltbrygder i rustika barer är bland det bästa man kan göra på Island.

Två tips till den som funderar på att besöka den tämligen gröna men ändå isiga skandinaviska grannen i nordväst:

  • Om du mot all förmodan blir belönad med klart väder så bör man ta till vara på chansen och ta sig till en mörk plats för att beskåda norrskenet, detta bör ges hög prioritet. Det är nämligen lätt hänt att man sitter i en trevlig bar och pratar med berusade norrmän tills dess att man själv befinner sig i samma tillstånd och sedan går och lägger sig med kläderna på utan en tanke på det som före ankomst stod högst upp på listan av saker man inte får missa, norrskenet.
  • Om du inte har med dig någon smart telefon köp en karta innan du ger dig iväg med en hyrbil för att utforska Island. På förhand skulle man kunna tro att det går att improvisera och använda GPSen för att hitta fram dit man vill, så är dock ej fallet. För att detta skall fungera så bör man ha en lista utskriven med de lokala namnen på diverse vattenfall och svarta stränder, utan dessa är nämligen en GPS helt värdelös.

Vi hörs sedan // Fredrik

DSC00201DSC00218DSC00210DSC00165DSC00181DSC00259 DSC00262