Ordningen återställd i Kuala Lumpur

Amed, Indonesien

Mycket kan man säga om Indien men välorganiserat och rent är inte de två ord som ligger längst fram på tungspetsen när man skall sammanfatta det land som en gång kallades juvelen i det Brittiska imperiets skinande krona. Den beskrivningen passar istället bättre in på vårt nästa resmål och kontrasterna var därför enorma när vi för första gången gick ut på gatorna och bekantade oss med Malaysias huvudstad Kuala Lumpur (KL). Borta var alla fattiga människor som sitter eller ligger på gatorna, borta var skräpet och alla djur som ständigt finns närvarande i stadsrummet i Indien och borta var också alla lukter. Helt plötsligt fanns det funktionell och punktlig kollektivtrafik att tillgå vart man än ville ta sig i staden vilket av förklarliga anledningar gjorde livet betydligt enklare. Det kändes nästan som att vara tillbaka i västvärlden igen och om sanningen skall fram var det ganska skönt att ha alla möjliga bekvämligheter till sitt förfogande för ett tag.

DSC02497

DSC02487

DSC02530

DSC02548

DSC02870

KL är en stad som till skillnad från till exempel Bangkok och Saigon inte har särskilt mycket att erbjuda när det gäller traditionella turistattraktioner. Det självklara målet för alla som kommer till Kuala Lumpur är naturligtvis tvillingtornen Petronas Twin Towers vilka agerar huvudkontor åt det statliga oljebolaget Petronas. När dessa bockats av på listan börjar det bli ont om sevärdheter av rang. Istället gör man klokt i att fokusera på att äta god mat då staden har mängder med invandrare från olika delar av världen och det finns både ett arabiskt, indiskt och kinesiskt kvarter i staden som alla bjuder ut sina respektive kök åt den hungrige resenären. Vi tackade och tog emot samtidigt som vi bockade av de sista två attraktionerna på listan nämligen Batu Caves med sin gigantiska guldstaty av guden Murugan samt det över 400 meter höga tornet Menara KL. Eftersom Malaysia likt Indonesien är muslimska länder bör man kanske hålla sin alkoholkonsumtion på ett minimum då staten tar ut en hög skatt på sådant som de anser syndigt. Det är inte ovanligt att en liten öl kostar 30-40 kronor, som jämförelse kan det sägas att motsvarande öl i Vietnam kostade mellan 3-8 kronor under vårt senate besök i landet. Det kanske kan vara något att ha i åtanke nästa gång ni sitter framför datorn och kikar på flygbiljetter.

DSC02851

DSC02839

DSC02836

DSC02861

DSC02857

DSC02455

Efter en knapp vecka i KL började vi känna oss färdiga med staden och tog därför en buss till närliggande Singapore. Efter fem timmars resa var vi i ett nytt land och om vi tyckte att kontrasten mellan Indien och Kuala Lumpur var stor så var det inget mot vad som väntade i Singapore. Mer om detta i nästa inlägg.

Take care! // Fredrik

DSC02892

DSC02933

DSC02917

DSC02560

DSC02927

DSC02885

DSC02925

DSC02891