The original Singapore Sling

Amed, Indonesien

Mörket är på väg att sänka sig över oss medan vi rullar in genom Singapores förorter, de massproducerade höghusen i betong står som monument över landets enastående ekonomiska utveckling. Landet är en av de fyra ursprungliga asiatiska tigerekonomierna vilka utmärkte sig genom sin smått fantastiska tillväxt på i genomsnitt över 6% per år mellan 60-talet till 90-talet. På trettio år lyckades Singapore, Hong Kong, Sydkorea och Taiwan att lyfta sig från fattiga utvecklingsländer till rika industriländer. Detta åstadkoms bland annat genom införandet av marknadsekonomi där utländska investeringar uppmuntrades, myntets baksida var ofta tveksam demokrati och införandet av en polisstat där medborgare gjorde bäst i at hålla sig på mattan. Även om den ordningen sällan var officiell och sedermera avskaffades är det än i dag dödsstraff för mord samt grova narkotika- och vapenbrott i Singapore. Tycka vad man vill om den saken men faktum är att landet kan titulera sig som ett av världens säkraste länder sett till förekomsten av kriminalitet och världens tredje starkaste ekonomi sett till BNP per capita. Det går faktiskt att finna alla de fyra tigrarna inom topp 30 på listan över länders BNP per capita och då är det främst Singapore och Hong Kong som sticker ut på topp 10. Övriga Asien blev minst sagt inspirerade och det dröjde inte länge innan fyra nya “tigerungar” började utmärka sig. Frågan är om framtiden ser lika ljus ut för Thailand, Indonesien, Malaysia och Filippinerna som för de ursprungliga tigrarna, med all största säkerhet är svaret nej på den frågan eftersom de förutsättningar som gjorde den enastående utvecklingen möjlig helt enkelt inte finns längre.

DSC02591

DSC02704

DSC02566

DSC02635

DSC02630

Som jag nämnde i det senaste inlägget om Kuala Lumpur var skillnaden mellan Indien och nyss nämnda stad enorm, allt som stack ut i Kuala Lumpur förstärktes bara ytterligare i Singapore. Så fort man kommer in i de centrala delarna märker man omedelbart att det är en väldigt rik stad. Gatorna är trots det tropiska klimatet perfekt rena, galleriorna runt Marina Bay har flaggskeppsbutiker från de fina modehusen i Frankrike och Italien. På gatorna rullar det bilar som Lamborghini, Ferrari, Bentley och Rolls Royce. Mycket av den gamla koloniala bebyggelsen är dessvärre riven och ersatt med höghus, hotell och stadsparker men om man rör sig lite utanför stadskärnan finns den fortfarande att finna. I områden som Little India, China Town och de arabiska kvarteren finns den pittoreska och färgglada småskaligheten kvar och kanske är det i områden likt dessa som Singapores själ finns. Staden är och har alltid varit en multikulturell handelsplats och den traditionen förs i allra högsta grad vidare i nyss nämnda områden.

DSC02746

DSC02750

DSC02733

DSC02717

Efter att ha vandrat runt i ett stekhett och klibbigt Singapore i flera dagar var vi helt slut och vilken plats kunde då vara bättre för återhämtning än den berömda Long Bar på mytomspunna Raffles Hotel. Det knastrade under fötterna när vi gled in i baren eftersom man än i dag håller fast vid den gamla traditionen att skala jordnötter och därefter helt sonika kasta skalen var man behagar på golvet. Men i ärlighetens namn så är det inte för den koloniala stilen, jordnötterna eller för servicen som man kommer till Long Bar, det handlar om födelseplatsen för en av världens mest kända long drinks, Singapore Sling. Är det något man bara måste göra under ett besök i Singapore så är det att kränga på sig en fräsch skjorta och ta sig till Raffles Hotel för ett närmast obligatoriskt besök i stadens mest berömda bar. Eftersom myndigheterna nästan utrotat alla spår av kolonialismen i stadens centrala distrikt utgör Raffles med sin kolonialstil en sista brittisk utpost (hotellet grundades visserligen av armenier) där man kan få känna sig som en engelsk handelsresande hundra år tillbaka i tiden, om än för en liten stund.

Ha det bra så länge! // Fredrik

DSC02681

DSC02696

DSC02644

DSC02650

DSC02655

DSC02800

DSC02810