Ruiner, vattenpipa och falafel i mängder

Jerusalem, Israel

De senaste veckorna har varit en tid av miljöombyten och kraftiga svängningar i takt med att vi bytt Sydamerika mot Europa och Europa mot Främre Orienten inom loppet av åtta dagar. Efter att ha spenderat knappt tre månader i Latinamerika var det så dags för oss att börja röra oss öster ut, först kom turen till Tyskland och München för en rekordlång stopover på sju nätter, därefter drog vi vidare mot Asien och det Hashimitiska Kungadömet Jordanien. Vi landade mitt i natten i Amman och skillnaden mot Tyskland kunde inte vara större, i München är folk så laglydiga att till och med kriminella står raka som ljus och väntar på grön gubbe innan de går över gatan. I Jordanien verkade alla göra som de ville, man äter, dricker, ber, röker, kissar och i synnerhet promenerar precis där man behagar samtidigt som omvärlden tycker att det är den mesta naturliga saken i världen. Dessa ständiga kontraster är sannerligen en av resandets verkliga förmåner. I Tyskland var det som tur var betydligt varmare inne än ute då det till och med snöade vid två tillfällen medan i Amman var det dessvärre kallare inne än utomhus. Vi kom fram till att vårt hotellrum i en gammal ouppvärmd stenbyggnad inte kunde vara mer än dryga tio grader och så fort man stack upp en tass ovanför de tjocka på varandra staplade filtarna frös man bokstavligt talat häcken av sig. Det är inte ofta man behöver ha vantar på sig för att kunna ligga i sing säng och läsa en bok. Som tur var bjöd Jordanien på bättre och bättre väder ju längre söder ut i landet vi kom och nere i Aqaba vid Röda Havet var det till våra frusna kroppars stora glädje ständigt mellan 25-30 grader, även inomhus.

DSC09747

DSC09458

DSC00293

DSC09454

DSC09471

När vi ändå är inne på kontraster så har jag ett erkännande att komma med, innan vi kom till Jordanien hade jag tämligen usel koll på landet trots att jag var av motsatt uppfattning, mellan mina kunskaper och sanningen kunde alltså inte vara större på en rad områden. Som exempel så trodde jag i min enfald att Jordanien mestadels bestod av öken, i själva verket är odlingslandskapet mycket bördigt och norra delarna har mer gemensamt med Österlen än med Sahara. Vidare var jag av uppfattningen att landet var strikt konservativt och att människor i likhet med Vietnam som vi tidigare besökt inte skulle vilja prata om förbjudna ämnen utan istället tyst vifta bort alla försök till konversation. Gissa om vi blev förvånade när de relativt unga män som drev vårt hotell började prata om ämnen som till och med hade fått en informationsansvarig hos RFSU att bli röd om kinderna. Detta i kombination med upptäckten att unga tjejer i staden inte alls var några blyga flickor kuvade av religion och patriarkat utan de flirtigaste tjejer vi hittills  mött på resan gjorde att vi skamset fick erkänna för oss själva hur fel vi haft om det här landet. Som om det inte vore nog fanns det till min förvåning flertalet barer i centrala Amman och det verkade finnas ett antal spritbutiker i varje större stad.

DSC00138

DSC00144

DSC00231

DSC00178

DSC00237

DSC00136

DSC00251

DSC00264

DSC00275

Om man istället fokuserar på Jordanien som turistdestination så är den genomsnittlige besökaren amerikan eller tysk och i övre medelåldern. Det som lockar är rik historia i form av vackra ruiner och en ansenlig mängd platser med koppling till Kristendomen. Utöver att besöka dessa platser roar man sig med att äta god mat, för vår del innebar det falafel, hummus, baba ganoush, råa grönsaker, pitabröd och te. På kvällen när dagens aktiviteter är avklarade går man med fördel ut och dricker antingen turkish coffe (ofiltrerat kaffe) eller shai (te) och till det röker man naturligtvis shisha (vattenpipa). Trevligt tycker vi.

DSC09547

DSC09534

DSC09643

DSC09649

DSC09994

Det enda negativa vi har att säga om Jordanien är att deras sätt att göra affärer stundtals är djupt upprörande. Trots att vi har besökt en mängd länder där överprissättning och andra mindre ädla försäljningsknep är mer regel än undantag så var vi inte på långa vägar beredda på vad som väntade. Utöver det vanliga turistpriset som man ofta måste vara både påstridig och påläst för att ta sig runt praktiserade försäljare, taxichaufförer, hotellföreståndare och försäljare av guidade turer en betydligt mindre oskuldsfull metod för att tjäna extra pengar. De ljög en helt enkelt rakt upp i ansiktet utan att blinka, låtsades ringa telefonsamtal till kollegor trots att de uppenbart inte hade några, påstod att förbokade hotell hade bytt namn och att just deras kusins hotell råkade vara samma hotell fast under nytt namn och så vidare. Till exempel hade en av killarna som drev vårt hotell i Amman med vilken vi hade spenderat flertalet heldagar, druckit te och öl med, åkt och köpt skattefria cigaretter åt samt grillat tillsammans med inga some helst problem med att ljuga för oss det sista han gjorde innan vi skildes åt. Detta tills trots vill jag passa på att påpeka att vanliga människor som inte har några pengar att tjäna på oss utlänningar var otroligt vänliga och välkomnande. Människor som vevar ned rutan på bilen och i farten skriker ut artigheter till oss, den mustaschprydda gentlemannen i Amman som vid flertal tillfällen bjöd oss på kaffe och te, skolbarnen som förtjusta kom framspringande och ville skaka hand och välkomna oss till Jordanien och eventuellt ta ett kort tillsammans var alla mycket goda ambassadörer för landet. Kontraster alltså.

Nu har vi lämnat Jordanien och befinner oss istället i norra Israel. Mitt tvättpåse är enorm och jag måste sticka iväg och få innehållet i den samma tvättat, ciao!

// Fredrik

DSC09711

DSC09939

DSC09867

DSC09850

DSC09854

DSC09940

DSC09767

 

DSC09779